Winkelwagen

Klantenservice: 085-0437215

Gratis verzending bij bestellingen vanaf €100,-

10 tips voor het kopen van de juiste airco in 2023

Het kopen van een airco is best een lastige beslissing. Er zijn zoveel verschillende opties en types beschikbaar op de markt: van een split airco tot een mobiele airco. Maar met de juiste informatie en voorbereiding, kunt u een airco kopen die aan al uw behoeften voldoet. Hier zijn 10 belangrijke tips bij een airco kopen.

1. Bepaal uw behoeften

Eerst is het belangrijk om te bepalen welke functies uw airco moet hebben. Qua basis eigenschappen zijn er heel veel verschillende functies zoals koelen, ventileren en ontvochtigen. Daarnaast zijn er ook modellen die naast koelen ook in de wintermaanden kunnen verwarmen. Daarna moet u bepalen welke functies u nog meer belangrijk vindt. Denk hierbij aan een timer, instelbare louvres of een silent mode voor ’s nachts. Het is daarom van belang om eerst uw behoeftes duidelijk te hebben. Komt u er zelf niet uit? Wij helpen daar ook graag bij!

2. Bepaal het benodigde vermorgen

Bekijk uw eigen ruimte goed en bepaal het benodigde vermogen van de airco. Houdt hierbij rekening met de inhoud in kubieke meters, de mate van isolatie, de aanwezigheid van ramen en de windrichting waarop de ruimte staat gericht. Vuist regels die u hierbij kunt aanhouden voor koelen en verwarmen zijn:

  • 30 watt per kubieke meter, bij een goed geïsoleerde ruimte met weinig ramen en gericht op het noorden.
  • 40 watt per kubieke meter, bij een gemiddeld geïsoleerde ruimte met ramen gericht op het oosten of westen.
  • 50 watt per kubieke meter, bij een slecht geïsoleerde ruimte met veel ramen gericht op het zuiden.

3. Split airco, monoblock airco of mobiele airco

Overweeg of u een split airco, monoblock airco of een mobiele airco nodig hebt. Een split airco is vast aan de muur en wordt meestal gebruikt voor grotere ruimtes. Deze heeft naast een binnendeel ook een buitendeel. Een monoblock airco bestaat daarentegen maar uit één onderdeel, hierbij zit het binnen en buitendeel in één kast welke binnen wordt opgesteld. Een mobiele airco is verplaatsbaar en geschikt voor kleinere ruimtes of voor het verplaatsen van kamer naar kamer.

Lees in deze blog meer over de voordelen en nadelen van de verschillende soorten airco’s!

4. Koop een energiezuinige airco

Zoek naar energiezuinige modellen: Kijk naar de EER-score voor koelen (Seasonal Energy Efficiency Ratio) en COP-score voor verwarmen (Coëfficiënt of performance). Hoe hoger de EER en COP score, hoe energiezuiniger de airco is. Het voordeel van het kopen van een energiezuinige airco is dat u minder betaalt aan stroomkosten. De energiezuinige airco’s zijn ontworpen om minder energie te verbruiken dan conventionele airco’s.

Daarnaast zijn er ook nog andere voordelen van een energiezuinige airco. Hij is namelijk duurzamer en milieuvriendelijker. Omdat u minder energie verbruikt, betekent het dat er minder CO2-uitstoot is. Hierdoor draagt u bij aan mindere belasting van het milieu.

5. Bekijk de geluidsproductie

De DB score (of decibel score) bij een airco is een maat voor het geluidsniveau van het apparaat. Het wordt uitgedrukt in decibel (dB) en is een schaal die wordt gebruikt om het niveau van verschillende geluiden te vergelijken. Hoe lager het decibelniveau, hoe stiller het apparaat is.

Een airco met een lage decibel score is stiller dan een apparaat met een hogere decibel score. Bij het kiezen van een airco is het belangrijk om te weten hoeveel decibel het apparaat produceert, vooral als het apparaat zich in een slaapkamer of andere stille ruimte bevindt. Een airco met een lage decibel score zorgt voor minder lawaai en is dus beter geschikt voor gebruik in een rustige omgeving.

Houd er rekening mee dat decibel niveaus in verschillende afstanden van het apparaat kunnen variëren, dus het is belangrijk om de specifieke decibel score voor de gewenste afstand te bekijken. Als het gaat om airco’s, is een decibel score van ongeveer 50 tot 60 dB gebruikelijk. Een score onder de 50 dB wordt als zeer stil beschouwd en is een goede keuze voor gebruik in stillere omgevingen.

6. Controleer de bediening van de airco

Veel airco’s hebben een afstandsbediening voor gemakkelijke bediening. Overweeg of dit een belangrijk aspect is voor u en kijk naar modellen met een gebruiksvriendelijke afstandsbediening. Ook is het bij sommige airco’s mogelijk om deze via uw smartphone te bedienen.

7. Vergelijk de prijzen

Vergelijk de prijzen van verschillende airco’s en merken. Houd er rekening mee dat de goedkoopste optie niet altijd de beste is. Kijk naar de kwaliteit en het vermogen van de airco en overweeg of het de investering waard is. Uiteindelijk is een de airco die bij u past de beste optie.

8. Lees beoordelingen

Lees beoordelingen van andere consumenten om te zien wat zij waarderen aan de airco en de website waar ze de airco gekocht hebben. Dit geeft u een goed beeld over het product en ook over de leverancier.

9. Vraag persoonlijk advies op jouw situatie

Klimaatwinkel.nl kan u persoonlijk advies geven omtrent het kopen van een airco. Wij hebben meer dan 10 jaar ervaring met allerlei soorten airco’s. Daarnaast hebben wij alle producten zelf getest. Zo kunnen wij u van het beste advies voorzien, zodat u de perfecte airco kan kopen.

10. Bekijk onze meest verkochte airco’s

De meest verkochte airco’s van dit moment geven aan waar de populariteit ligt. Veel mensen hebben al onderzoek gedaan naar welke airco zij zouden kopen. Bij Klimaatwinkel.nl zijn dit de meest gekochte airco’s:

  1. Eurom PAC 8.0
  2. Evolar EVO-90C
  3. Evolar EVO-M1000CH

 

Door deze tips in gedachten te houden, kunt u een airco kopen die aan al uw behoeften voldoet en die u jarenlang zult waarderen. Het is belangrijk om de juiste airco uit te zoeken die perfect bij u past. Hier helpen wij u graag bij! Stel uw vraag via de chat, bel ons of stuur ons een berichtje en wij geven u vrijblijvend advies op uw persoonlijke situatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis verzending!

Bij bestellingen boven de €100,-

14 dagen retourgarantie

14 dagen geld terug garantie

Veilig online betalen

iDeal / MasterCard / Visa / Klarna afterpay