Per 1 januari 2023 geldt in Nederland een prijsplafond voor stroom en gas. Onze regering heeft deze afspraak bevestigd voor heel 2023. Vanaf 2024 gaan wij Nederlanders weer de marktprijs betalen voor onze energie. Nu vraagt u zich natuurlijk af of het nog zin heeft om elektrisch te gaan verwarmen. Het korte antwoord is uiteraard JA. hieronder lichten wij het één en ander toe.

Wat houdt het prijsplafond in.

Vanaf 1 januari 2023 tot en met 31 december 2023 betalen Nederlandse huishoudens maximaal €0,40 voor 1 kWH stroom en €1,45 per kuub gas. Er geldt wel een maximaal verbruik waarop dit prijsplafond wordt toegepast. Voor stroom is dit maximaal 2900 kWh en voor gas maximaal 1200 m3 gas per jaar. Boven dit verbruik betaalt u de marktprijs. 

Wanneer is het voordelig om elektrisch te verwarmen. 

1. Het is voordeling om elektrisch te verwarmen wanneer u maar één ruimte in uw woning of kantoor gebruikt. In de meeste woningen of kantoren hangt de thermostaat op een vaste plek. De temperatuur in deze ruimte bepaald of de cv ketel warm water moet gaan maken. Bent u niet aanwezig in de ruimte waar de thermostaat hangt dan verwarmt u deze ruimte voor niets. 

2. Gebruikt u maar een klein gedeelte van een grote ruimte dan kan het ook voordelig zijn om elektrisch te verwarmen. Met een infrarood paneel kunt u een klein gedeelte van de ruimte op een aangename temperatuur houden. De rest van de ruimte hoeft u niet te verwarmen waardoor u kunt besparen op de energierekening. 

3. Heeft u de beschikking over zonnepanelen dan is elektrisch verwarmen ook voordeling. De zelf opgewekte stroom hoeft u uiteraard niet te betalen. En met de 100% salderingsregeling kunt u nu al verwarmen met de stroom die u pas in de zomer van 2023 gaat opwekken. Dit is mogelijk omdat de afrekening van u energieverbruik meestal op jaarbasis is.  

4. Wilt u verwarmen in een ruimte waar nog geen centrale verwarming aanwezig is, dan is het voordelig om elektrisch te verwarmen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een zolder, schuur of garage. U hoeft nu geen dure installatie aan te laten leggen maar kunt met enkel een elektrische kachel de ruimte verwarmen. 

Wat is de beste elektrische verwarming voor mijn situatie.

Online en bij diverse bouwmarkten ziet u een breed assortiment aan elektrische verwarming. Allemaal hebben ze hun eigen kwaliteiten en zijn ze leverbaar in diverse vermogens en formaten. U ziet door de bomen het bos niet meer en vraagt zich af wat voor u de beste keuze is.

Bij Klimaatwinkel.nl bieden wij verschillende typen elektrische verwarming aan. Denk hierbij aan infrarood verwarming, convectorkachels, ventilatorkachels, keramischekachels en terrasverwarming.

Infraroodverwarming 

Een infraroodverwarming is een stralingsverwarming. De omgeving wordt met onschadelijke warmtestraling verwarmd. Deze warmte is direct te voelen, zoals ook bij de zon het geval is. De infraroodverwarming drijft op elektriciteit en kan elke ruimte verwarmen. Deze manier van verwarmen is een extreem zuinig omdat niet de gehele ruimte opgewarmd hoeft te worden voordat u het heerlijk warmt hebt. De stralingswarmte warmt alleen u en de personen om u heen op. Daarnaast is het verwarmen via infrarood geur- en geluidloos. 

Convectorkachel

Deze vorm van verwarmen komt overeen met een radiator van een cv verwarming. Het elektrische paneel warmt op waardoor de warme lucht opstijgt. Door dit effect (convectie) wordt er van onderaf koude lucht aangezogen welke op zijn beurt weer wordt verwarmd. Deze manier van verwarmen is perfect voor permanente verwarming omdat dit geruisloos gebeurd. De conventorkachels zijn zowel los als gemonteerd te gebruiken. 

Ventilatorkachel

Met een ventilatorkachel krijgt u een ruimte extreem snel op temperatuur. Deze vorm van verwarmen maakt gebruik van een verwarmingselement en een ventilator. In plaat van een natuurlijke luchtstroom werkte deze kachel met een geforceerde luchtstroom wat de ruimte sneller opwarmt. De ventilator maakt uiteraard wel geluid wat deze manier van verwarmen meer geschikt maakt voor tijdelijke verwarming.

Keramischekachel

Deze manier van verwarmen lijkt erg veel op die van de ventilatorkachel. Echter maat een keramischekachel gebruik van een keramisch element die veel minder warm wordt dan een ventilatorkachel. Deze manier van verwarmen is erg veilig dus geschikt voor als er kinderen of huisdieren in de buurt zijn. Net als de ventilatorkachel maakt deze manier van verwarmen geluid door het gebruik van een ventilator. Daarom is deze manier van verwarmen vooral geschikt voor tijdelijke verwarming. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *