1. Maak de afvoerslang zo kort mogelijk

Omdat de afvoerslang gebruikt wordt om de warme lucht af te voeren, wordt deze warm. Hoe langer de afvoerslang is hoe groter het verwarmingseffect wordt. Een langere afvoerslang geeft dus meer warmte af dan een korte afvoerslang. De afvoerslang wordt dan een warmtebron die de mobiele airco gaat tegenwerken. Om dezelfde reden mag de afvoerslang nooit worden verlengd. Ook moet de mobiele airco bij een verlengde afvoerslang harder werken om de warme lucht weg te krijgen. Dit resulteert in een hoger energie verbruik.

 

  1. Maak zo min mogelijk bochten in de afvoerslang

Elke bocht in de afvoerslang zorgt ervoor dat de warme lucht minder snel wordt afgevoerd. Hierdoor wordt er meer warmte vastgehouden in de afvoerslang wat resulteert in een grotere warmte afgifte binnen de ruimte.

 

  1. Isoleer de afvoerslang

Om het verwarmingseffect van de afvoerslang tegen te gaan kunt u de afvoerslang isoleren. Dit kunt u doen met aluminium- of isolatietape verkrijgbaar bij de bouwmarkt. Let wel op dat de afvoerslang flexibel blijft.

 

  1. Gebruik een raamafdichtingsset

Met een raamafdichtingsset zorgt u ervoor dat de warme buitenlucht niet naar binnen kan. Een raam is vaak de enige uitgang naar buiten waardoor de afvoerslang hier zijn warmte lucht kwijt kan. Vaak is het gat van het raam groter dan de afvoerslang waardoor er warme lucht naar binnen kan. Gebruik één van onze raamafdichtingssets om uw raam goed af te sluiten.

 

  1. Boor een gat in de muur

De beste manier om de warmte lucht af te voeren is via een op maat gemaakt gat in de muur. Hiermee kunt u uitsluiten dat er warmte buitenlucht terug de ruimte in kan. Maak dit gat zo dicht mogelijk bij de locatie waar u de mobiele airco wilt plaatsen. Hiervoor zorgt u ervoor dat de afvoerslang zo kort mogelijk is. Kijk bij de producteigenschappen op onze website om de diameter van het gat te bepalen.

 

  1. Zorg dat de warmte uit de ruimte blijft

In het kader ‘voorkomen is beter dan genezen’ raden wij aan om de warmte zoveel mogelijk buiten de ruimte te houden. De grootste opwarming van een ruimte wordt veroorzaakt door zonnestralen. Door te voorkomen dat deze zonnestralen uw ruimte opwarmen start u al met een voorsprong. Houdt dus op warme dagen ramen en deuren gesloten en maak gebruik van zonneschermen of dichte gordijnen.

 

  1. Zet de mobiele airco aan voordat de ruimte te warm wordt

Begin vroeg met het koelen van uw ruimte. Als u te laat begint moet de mobiele airco harder werken. Dan kan het langer duren om uw ruimte op de gewenste temperatuur te krijgen. Wacht bijvoorbeeld niet met koelen tot dat de temperatuur is opgelopen tot 28 graden maar zet de mobiele airco vast aan bij 24 graden.

 

  1. Houdt rekening met te optimistische koelcapaciteit.

Veel fabrikanten zijn te optimistisch betreft de maximaal te koelen ruimte. Bij de opgegeven afmetingen zijn ze uitgegaan van de meest ideale situatie. Een super goed geïsoleerde ruimte zonder ramen en zonder plat dak, gelegen op het noorden. Bij Klimaatwinkel.nl geven we ook een meer realistische capaciteit welke terug te vinden is bij de producteigenschappen. Hierbij zijn wij uitgegaan van een slecht geïsoleerde ruimte met ramen op het zuiden of westen. Bepaal zelf in welke categorie uw ruimte zich bevind en selecteer de beste mobiele airco.  

 

  1. Gebruik een ventilator ter ondersteuning van de mobiele airco

Om uw ruimte nog sneller af te koelen kunt u een ventilator gebruiken. Plaats deze ventilator in of achter de koude luchtstroom. Hierbij verspreidt u de koude lucht nog sneller door uw ruimte.  

 

  1. Check het energielabel

Met de huidige energie prijzen is het nog belangrijker om zuinige elektrische apparaten aan te schaffen. Zo verbruikt een moderne koelkast de helft minder stroom dan een zelfde type van 15 jaar oud. Dit geldt uiteraard ook bij mobiele airco’s. Al onze duurzame mobiele airco’s hebben minimaal het energie label A.

 

  1. Houdt rekening met het geluid

Een mobiele airco maakt tijdens het koelen uiteraard geluid. Bij de producteigenschappen staat aangeven wat het minimale en maximale geluid in dB is. Ter vergelijking: een draaiende koelkast produceert ongeveer 50 dB, stemgeluid ongeveer 60 dB en een stofzuiger ongeveer 70 dB. Bepaal zelf wat voor u acceptabel is en kies de juiste mobiele airco.

 

  1. Check of de mobiele airco ook kan verwarmen

Sommige mobiele airco’s kunnen naast koelen, ventileren en ontvochtigen ook verwarmen. Dan kunt u in de winter besparen op uw gasrekening door met de mobiele airco te verwarmen. Kijk bij de producteigenschappen op onze webshop welke mobiele airco’s ook kunnen verwarmen.

 

  1. Zet onnodige warmtebronnen uit.

Zorg ervoor dat de mobiele airco zo min mogelijk wordt tegen gewerkt. Gloeilampen, TV’s en andere huishoudelijke apparaten geven warmte af wat de ruimte weer opwarmt. Denk ook na over het bereiden van uw eten, een oven of fornuis geven heel veel warmte af. Gebruik daarom op warme dagen de magnetron of kook lekker buiten.

 

  1. Onderhoud is belangrijk

Om langer van uw mobiele airco te kunnen genieten is goed onderhoud belangrijk. Reinig regelmatig alle filters en laat het condensreservoir regelmatig leeglopen. Verwijder regelmatig al het stof in de afvoerslang zodat de mobiele airco makkelijk zijn warme lucht kwijt kan. Als laatste kunt u ook de buitenkant van de airco afstoffen met een vochtige doek. Zo voorkomt u dat de filters sneller verstopt raken.

 

  1. Klaar met het gebruik? Zet de mobiele airco goed weg.

Bent u na een lange zomer klaar om de mobiele airco op te bergen? Zorg er dan voor dat u het apparaat in de juiste conditie bewaard.

  • Zet de mobiele airco als laatste op ventileren, hierdoor droogt ook de binnenkant van de mobiele airco. Dit voorkomt de ontwikkeling van schimmel in het apparaat.
  • Zorg ervoor dat het condensreservoir helemaal leeg is.
  • Maak de afvoerslang schoon en vrij van stof. Druk de afvoerslang helemaal samen om beschadigingen te voorkomen
  • Bedenk de mobiele airco zodat er geen stof bij het apparaat kan komen.

 

  1. Zorg voor een vaste condens afvoer.

Wilt u met minder zorgen van uw mobiele airco genieten, dan kunt u een vaste condensafvoer maken. Hierdoor hoeft u niet regelmatig het reservoir te legen maar loop het water direct weg. Hiermee voorkomt u dat de mobiele airco tijdelijk stopt omdat het condensreservoir vol zit.