Wij krijgen vaak de vraag: wat zijn de verschillen tussen de verschillende soorten airco’s en welke airco is het beste voor mij? Hieronder hebben wij drie soorten airco’s met elkaar vergelijken en de voor- en nadelen van de airco’s opgesomd.

Mobiele airco

Een mobiele airco is een soort airconditioning die gemakkelijk verplaatst kan worden en waarvoor geen permanente installatie nodig is. Het bevat alle benodigde componenten, zoals de compressor, de condensor, expansieventiel en verdamper, in één compacte eenheid en wordt meestal op wielen geleverd. Dit maakt het gemakkelijk om het apparaat van de ene kamer naar de andere te verplaatsen, waardoor het een flexibele oplossing biedt voor verkoeling. Mobiele airco’s zijn een geschikte optie voor mensen die op zoek zijn naar een tijdelijke verkoeling van één specifieke ruimte, of voor mensen die in huurwoningen wonen en geen permanente installatie willen maken.

Voordelen mobiele airco

Er zijn een aantal voordelen te benoemen van een mobiele airco:

 • Flexibiliteit: Mobiele airco’s kunnen gemakkelijk van plaats verplaatst worden, waardoor ze een flexibele oplossing bieden voor verkoeling. Je kunt ze meenemen naar verschillende kamers in je huis of zelfs naar een andere locatie als je op reis gaat.
 • Gemakkelijk te installeren: Mobiele airco’s zijn eenvoudig te installeren en vereisen geen permanente installatie. Je kunt ze gewoon uit de doos halen en aansluiten op een stopcontact.
 • Lage kosten: Mobiele airco’s zijn meestal goedkoper dan vaste airconditioning en verwarmingssystemen. Ze bieden een betaalbare optie voor mensen die op zoek zijn naar verkoeling voor een specifieke ruimte.
 • Onderhoudsvriendelijk: Mobiele airco’s zijn eenvoudig te onderhouden en vereisen geen ingrijpende reparaties of vervanging van onderdelen.

Nadelen mobiele airco

Er zijn echter ook nadelen aan mobiele airco’s, namelijk:

 • Beperkte capaciteit: Mobiele airco’s zijn meestal ontworpen voor verkoeling van specifieke kamers en bieden een beperkte dekking. Als je op zoek bent naar verkoeling voor een grotere ruimte, zoals een hele woning, dan is een mobiele airco waarschijnlijk niet de beste oplossing.
 • Geluidsniveau: Sommige mobiele airco’s kunnen redelijk lawaai maken tijdens het gebruik. Dit kan storend zijn voor sommige mensen en een nadeel zijn als je op zoek bent naar een stille oplossing voor verkoeling. Echter, zijn er ook veel mobiele airco’s die minder geluid produceren. Let daarom op het aantal decibel wat de airco produceert. Hoe lager het aantal decibel, hoe stiller de airco is.
 • Hogere energiekosten: Mobiele airco’s zijn niet altijd zo energiezuinig als centrale airconditioning en verwarmingssystemen. Als je op zoek bent naar een energiezuinige oplossing voor verkoeling, dan is het belangrijk om de energiekosten van verschillende systemen te vergelijken. Er zijn veel verschillende airco’s: van extreem zuinig tot minder zuinig. Vergelijk daarom goed welke voor jouw situatie het beste is.
 • Beperkte levensduur: Mobiele airco’s hebben een kortere levensduur dan vaste monoblock airco’s en Split unit airco’s.

Kortom, een mobiele airco biedt een flexibele, betaalbare en energiezuinige oplossing voor verkoeling van een specifieke ruimte. Het is een aantrekkelijke optie voor mensen die op zoek zijn naar een snelle en eenvoudige oplossing voor verkoeling. Alleen als je een heel huis wilt gaan verkoelen ben je beter af met een ander type airco. 

Split unit airco

Een Split unit airco is een type airco waarbij er één buitenunit is geïnstalleerd en één of meerdere binnenunits. De buitenunit bevat de compressor, de condensor en het expansieventiel, terwijl de binnenunit of units als verdamper de lucht in de ruimte circuleren en de temperatuur regelen.

In tegenstelling tot monoblock en mobiele airco’s, waarbij alle componenten in één enkele eenheid zijn geplaatst, kunnen Split unit airco worden gebruikt om meerdere ruimtes afzonderlijk te koelen en verwarmen. Dit betekent dat de temperatuur in elke ruimte individueel kan worden aangepast.

Het voordeel van een Split unit airco is dat ze energie-efficiënter zijn dan monoblock en moebiele airco’s en dat ze de binnenruimte minder storen omdat de buitenunit buiten staat en de binnenunit(en) stil en compact zijn. De Split airco dient wel door een gecertificeerd bedrijf en monteur geïnstalleerd te worden. Daarnaast behoeven ze meer onderhoud dan een mobiele airco maar bieden ze meer flexibiliteit voor het koelen en verwarmen van meerdere ruimtes.

Voordelen Split unit airco

Er zijn een aantal voordelen te benoemen van een Split unit airco:

 • Energie-efficiëntie: Omdat de buitenunit en de binnenunit(en) apart zijn geïnstalleerd, kunnen ze op een meer efficiënte manier werken en is er minder energieverlies.
 • Individuele temperatuurregeling: Met een Split unit airco kun je de temperatuur in elke ruimte afzonderlijk regelen, waardoor je kan genieten van een hoger comfort.
 • Stille werking: De binnenunits zijn stil en compact, waardoor ze minder geluid maken dan een monoblock airco of mobiele airco.
 • Flexibiliteit: Met een Split unit airconditioner kan je meerdere binnenunits installeren in verschillende ruimtes, wat u de flexibiliteit geeft om deze ruimtes afzonderlijk te koelen of verwarmen.
 • Esthetisch aantrekkelijk: De binnenunits zijn esthetisch aantrekkelijk en passen bij de meeste interieurs, waardoor ze niet storend zijn voor het uiterlijk van de ruimte.

Nadelen Split unit airco

Er zijn echter ook nadelen aan een Split unit airco, namelijk:

 • Hogere aanschaf kosten: Split unit airco’s kunnen duurder zijn dan monoblock airco’s, vooral als je meerdere binnenunits moet installeren om verschillende ruimtes te koelen en verwarmen. Daarnaast zijn er gecertificeerde monteurs benodigd om de airco te installeren.
 • Grotere installatie: de Split airco werkt met een binnen en een buitendeel. Hierdoor moet u zowel binnen als buiten ruimte beschikbaar hebben om de installatie te plaatsten.
 • Onderhoud: De Split airco behoeft professioneel onderhoud door een gecertificeerd bedrijf en monteur.
 • Vaste plek: de Split unit airco wordt opgehangen op één vaste plek en er is dus geen mogelijkheid om deze te verplaatsen.

Monoblock airco

Een monoblock airco is een type airco dat als één compacte eenheid is ontworpen. Dit betekent dat de compressor, de condensor, expansieventiel en verdamper in één enkel apparaat zijn geplaatst, in tegenstelling tot centrale airconditioningsystemen waarbij de verschillende onderdelen van het systeem apart zijn geïnstalleerd. Een monoblock is eigenlijk een mobiele airco die gemonteerd is om optimaal te kunnen functioneren. Daarnaast is een monoblock airco in staat om de lucht te verwarmen, verkoelen, ventileren en ontvochtigen.

Deze compacte en eenvoudige opstelling maakt monoblock airco’s populair voor gebruik in kleine tot middelgrote ruimtes, zoals slaapkamers, woonkamers of kantoren. Het is een snelle en eenvoudige manier om een specifieke ruimte te koelen en verwarmen, en het vereist minder installatie dan Split airconditioningsystemen.

Voordelen monoblock airco

Er zijn een aantal voordelen te benoemen van een monoblock airco:

 • Eenvoudige installatie: Monoblock airco’s vereisen geen installatie van een gecertifieerde partij. Je kan deze soort airco namelijk zelf installeren. En de airco kan snel en eenvoudig aangesloten worden op een stopcontact.
 • Lagere installatiekosten: Omdat monoblock airco’s geen installatie nodig hebben, zijn de installatiekosten lager dan bij Split unit airco’s. Er zijn ook geen gecertificeerde monteurs voor nodig. Dit bespaart veel geld.
 • Lagere energiekosten: Monoblock airco’s zijn energie-efficiënt en verbruiken minder energie dan mobiele airco’s, waardoor de energiekosten lager zijn.
 • Geluidsarm: Veel monoblock airco’s produceren minder geluid dan mobiele airco’s maar weer meer geluid dan Split aircos’s. Houdt hier tijdens de aanschaf rekening mee.

In het algemeen zijn monoblock airco’s een praktische en betaalbare oplossing voor het koelen van ruimtes tijdens de warme maanden. Ze zijn eenvoudig zelf te installeren en energie-efficiënt, en bieden een aangenaam comfort tijdens de warmere of koude dagen.

Nadelen monoblock airco

Er zijn echter ook nadelen aan monoblock airco’s, namelijk:

 • Beperkte dekking: De airco is minder geschikt voor grotere ruimtes in vergelijking met een Split unit airco. Wil je een heel huis verkoelen of een grote ruimte, dan ben je wellicht beter af met een Split unit airco.
 • Plaatsing: De airco moet altijd geplaatst worden op een binnenmuur en is niet verplaatsbaar. Je moet daarom van tevoren weten welke ruimte je wilt verkoelen.

Airco kopen

Wil je graag een airco kopen en twijfel je welke soort je moet kopen? Wij geven je graag persoonlijk advies. Al onze producten hebben wij zelf getest en we hebben meer dan 10 jaar ervaring met airco’s. Zo kunnen wij de airco aanbevelen die het beste bij jouw behoeftes past. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *