Veelgestelde vragen airco installatie
Ontdek meer informatie over airco installatie
Installatie
De installatie een single split duurt meestal ruim een halve dag. Een installatie met twee binnendelen neemt vaak de hele dag in beslag. Dit is inclusief het boren van gaten, plaatsen van de binnen- en buitenunit en aansluiten van de leidingen. Dit alles is uiteraard afhankelijk van de situatie.
Wij zorgen voor de volledige installatie, maar je kunt alvast ruimte vrijmaken rond locatie van de binnen- en buitenunit. Zorg ervoor dat stopcontacten bereikbaar zijn en meubels eventueel tijdelijk verplaatst worden. We komen voor de installatie vaak langs om de ideale plek samen te bepalen.
De meest ideale plek verschilt per ruimte en per huis. Over het algemeen is het belangrijk om naar de luchtstroom van de binnenunit te kijken. Het is niet wenselijk om deze recht op een bed of bank te laten blazen. De buitenunit moet bij voorkeur op een goed geventileerde plek staan zonder obstakels die de luchtcirculatie belemmeren. Daarnaast speelt het esthetische aspect en de montage mogelijkheden ook mee.
Ja, onze airco’s kunnen ook allemaal verwarmen. Dit is vaak voordeliger dan verwarmen met gas en kan bijdragen aan een lagere energiekosten.
Nee, de binnenunit heeft wel stroom nodig, maar deze wordt aangesloten op de buitenunit via een geïntegreerde kabel. Er hoeft dus geen aparte stroomkabel te lopen naar de binnenunit. Alleen het buitendeel heeft voeding nodig.
De buitenunit moet op een goed geventileerde plek staan, bij voorkeur op de grond, een plat dak of aan een stevige muur. Hij moet vrijstaan van obstakels en trillingsvrij worden gemonteerd om het geluid zoveel mogelijk te beperken.
Dit hangt af van het vermogen van de airco en de bestaande elektrische installatie in je woning. Een standaard split-unit airco kan meestal op een bestaande groep worden aangesloten, zolang deze niet al zwaar belast wordt door andere apparaten. Wij kunnen dit beoordelen wanneer we bij jou thuis zijn en adviseren over de beste oplossing.
Onderhoud
Regelmatig onderhoud verlengt de levensduur en verbetert de werking van je airco. Wij raden klanten aan om de installatie 1 x per jaar of 1 x per 2 jaar te laten onderhouden. Dit is afhankelijk van de gebruiksintensiteit van de installatie.
Ja, je kunt de filters van de binnenunit zelf maandelijks reinigen met water of een stofzuiger. Daarnaast kun je de buitenunit stof- en vuilvrij houden. Voor technisch onderhoud, zoals het verwijderen en voorkomen van schimmels en het controleren van koudemiddelen en leidingen, is professioneel onderhoud aanbevolen.
Overige vragen
In de meeste gevallen is geen vergunning nodig, tenzij je woning een monument is of binnen een beschermd stadsgezicht valt. Voor plaatsing op een plat dak of gevel zijn er soms lokale regels. Wij komen voor de installatie bij jou op locatie kijken. Mochten wij twijfels hebben of een vergunning benodigd is voor de installatie, zullen wij dit vermelden. Het is altijd verstandig om bij de gemeente te checken of er eventueel beperkingen gelden.
Een standaard buitenunit weegt tussen de 25 en 50 kg, wat de meeste daken prima kunnen dragen. Voor daken met minder draagkracht kan een speciaal frame of trillingsdempers nodig zijn. Voordat wij de airco komen installeren komen wij langs. Mochten wij twijfelen aan het dak dan zullen we samen een andere plek vinden voor de buitenunit.
Wij specialiseren ons in split-unit airco’s (single-split en multi-split), geschikt voor één of meerdere ruimtes. Deze zijn energiezuinig, stil en geschikt voor zowel koelen als verwarmen.
Onze airco’s zijn op de particuliere markt ideaal voor woonkamers, slaapkamers, zolders en thuiskantoren. Afhankelijk van het vermogen kunnen ze kleine tot grote ruimtes efficiënt koelen en verwarmen. Voor zakelijk gebruik kunt u de denken aan het verwarmen en koelen van kantoren, serverruimtes en montagehallen.
De binnenunits die wij installeren produceren meestal 19-46 dB (afhankelijk van de stand), vergelijkbaar met fluistergeluid of een rustige bibliotheek. Buitenunits maken tussen de 45-52 dB, vergelijkbaar met zacht omgevingsgeluid, en kunnen met een geluidsreducerende omkasting stiller worden gemaakt.
Ja, er zijn subsidies beschikbaar. Maar dan gaat het meestal om grotere systemen in zakelijke situaties. Vraag ons naar de mogelijkheden. Subsidies zijn ook beschikbaar op hybride warmtepompen.
Het verbruik hangt af van het model en de grootte en hoe hard deze moet verwarmen of verkoelen. In de hoogste koelstand verbruikt een airco logischerwijs meer dan op een normale stand. Een gemiddelde split-unit airco die wij installeren verbruikt 300-1000 watt per uur tijdens koelen of verwarmen.
Dit is te berekenen door het verbruik van de airco vermenigvuldigen met de stroomprijs. We houden hierbij een gemiddelde stroomprijs aan van €0,25. Wanneer je de airco zo’n 45 dagen in de zomer gebruikt om te verkoelen en het verbruik is 750 watt per uur. Je koelt gemiddeld zo’n 6 uur per dag. Dit betekent een verbruik van 4,5 kWh per dag en een verbruik van 202,5 kWh per zomer. Een schatting van de kosten is in dit geval €50,63 per zomer om je huis koel te houden.
Dit is echter een schatting. De grootte van de ruimte, het aantal warme dagen en het vermogen van de airco heeft hier allemaal invloed op. Heb je zonnepanelen op je dak liggen? Dan kan je hier de stroom van gebruiken en kost het je niets.
Ja, de airco’s die wij installeren zijn uit te rusten met wifi. Dit is echter niet standaard maar kan ook altijd achteraf ingebouwd worden. Met de app kun je de airco op afstand aan- of uitzetten, de temperatuur regelen en timers instellen voor optimaal comfort.